Categories
Sin categorizar

Què és coaching empresarial i quins són els seus instruments

Què és el coaching empresarial

 

El coaching és un conjunt d’esforços i tècniques enfocades a l’equip humà d’una empresa o organització.

Està destinat a aconseguir alhora l’eficàcia en els resultats i la motivació i satisfacció personal dels treballadors, qualsevol que sigui el seu nivell.

El coaching és una acció directa sobre les persones que són els veritables autors i responsables de la competitivitat empresarial.

 

Quins són els instruments del coaching empresarial

 

Per aconseguir els seus dos objectius, empresarial i personal, el coaching comença des de la selecció de les persones, en particular comandaments i executius, que se seleccionen no tant pel que saben sinó pel que són. S’estudien criteris de personalitat i se’ls posa en situació per observar propietats com la capacitat de comunicació, les aptituds davant de la pressió o davant el risc, la capacitat natural de lideratge, a treballar en equip, etc.

El coaching està enfocat a permetre que les persones donin el millor de si mateixes i per això utilitza la formació, tant en habilitats concretes -com la direcció d’un equip o l’atenció al client- com el desenvolupament personal a través de la comunicació, de l’auto confiança o de la reducció de l’estrès emocional.

Les persones no solem deixar de fer les coses perquè no sabem fer-les, sinó perquè no ens vénen de gust o per que hi ha algun fre que ens ho impedeix. Per això el factor motivació és fonamental per aconseguir resultats. La motivació, com la fe, mou muntanyes. El coaching justifica aquí el seu nom (entrenament) analitzant els frens a la motivació provocant una nova situació basada en la motivació personal i grupal.

I el coaching sap que un equip necessita una organització en la qual cada un coneix i assumeix els objectius comuns; implica una disciplina lliurement consentida als procediments i normes necessàries per a l’eficàcia del conjunt. I com ningú lluita tant per una organització com quan ha contribuït a crear-la, el coaching ajuda als membres del grup a definir-la, estructurar-la i a posar-la en marxa.

El coaching és com el psicòleg del grup, ajuda als membres a afirmar i estructurar la personalitat de l’empresa, però mai se substitueix a ella. És directiu en la forma, però no en el fons. Aporta metodologia i experiència però el seu propòsit és ajudar a l’empresa a madurar (en el sentit grupal) i desaparèixer després de la seva missió d’assistència.

 

En què es diferencia el coaching de l’assessorament

 

L’assessor és un especialista en una disciplina empresarial, com les finances, la producció o el màrqueting. El coaching és un especialista en el funcionament dels equips i en desenvolupament personal.

On l’assessor aporta solucions específiques a un problema, el coach permet que el grup o el decisor trobi les solucions; les seves solucions. En matèria de gestió empresarial, ens adonem que no hi ha tant bones o dolentes estratègies. Hi ha les que un és capaç d’aplicar i les que no. El que pot ser un bon plantejament o una bona estratègia per a un pot resultar pèssim o inaplicable per un altre. El coaching evita el problema perquè les solucions sempre són adaptades al grup que les ha generat.

 

Article de Michel Henric-Coll per Gestiopolis i traduit per Coach.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *