Categories
Sin categorizar

Coaching esportiu: què és i quins són els seus beneficis

Coaching Deportivo
Aquesta eina permet progressar millor en el rendiment esportiu

 

El coaching és una disciplina que s’ha posat molt de moda en els últims anys. I malgrat que rep algunes crítiques, si el professional que l’aplica està ben capacitat, pot aportar excel·lents resultats per al desenvolupament personal, professional, educatiu i esportiu de les persones.

Avui parlarem del coaching esportiu, un a proposta que permet maximitzar el potencial d’un esportista o atleta.

 

Diferents tipus de coaching

 

Els coaches guien a les persones en el procés de canvi i ajuden a aquestes a aconseguir el seu màxim potencial dins d’una varietat d’àrees i a millorar el seu benestar. Poden treballar amb individus que volen assolir els seus objectius vitals (Life Coaching: el secret per aconseguir les teves metes), amb directius perquè gestionin millor el tracte amb el personal (Coaching per a empreses: ¿en què consisteix i quins són els seus beneficis?) I fins i tot amb professors i mestres (Coaching Educatiu: una eina per aprendre i ensenyar millor).

Però el coach no solament treballa amb els coachees (client del coach) de manera individual, sinó que també pot fer-ho amb grups de persones i equips de treball o esportius. En aquest àmbit, permet adoptar estratègies per maximitzar el potencial d’aprenentatge i de gestió dels recursos psicològics útils per aconseguir una meta.

El coaching és una metodologia que ajuda a superar aquelles creences limitants que impedeixen que, moltes vegades, ens quedem a mig camí entre el que realment desitgem i el que podem aconseguir.

 

L’origen del coaching esportiu

 

La relació entre el coaching i l’esport és una realitat ja des dels orígens d’aquesta disciplina. De fet, el coaching com el coneixem en l’actualitat neix als Estats Units en els anys 70, concretament en l’àmbit de l’esport. El seu principal precursor va ser Timothy Gallwey, un jugador de de tennis que després es va fer entrenador. Aquest es va adonar de la importància dels aspectes psicològics en la consecució d’objectius i en el rendiment esportiu en general. En el seu llibre The Inner game of tennis, publicat el 1974, dóna a conèixer les seves idees sobre el coaching, que més tard serien utilitzades en altres camps, especialment el laboral.

Ara bé, els orígens del coaching van més enllà en el temps, doncs, per exemple, les aportacions de Sòcrates i el seu diàleg metòdic conegut com maièutica, el concepte d’autorealització de la Psicologia humanista, el màxim exponent és Abraham Maslow, o la coneguda pràctica de la intel·ligència emocional proposada inicialment per Daniel Goleman, han donat forma a aquesta disciplina.

 

Beneficis del coaching esportiu

 

El coaching esportiu aporta molts beneficis per als esportistes. Però, quins són aquests beneficis?

 

1. Ajuda a conèixer-se millor

El coaching esportiu permet als esportistes conèixer-se millor, perquè aquests desenvolupen la intel·ligència emocional i aprenen a utilitzar eines per descobrir els propis límits i impulsos que frenin tot el seu potencial. Amb el coaching esportiu l’autoconeixement millora, el que és clau per al desenvolupament personal i esportiu.

2. Ajuda a planificar de manera realista

L’autoconeixement també permet saber quin camí volem prendre, i ajuda a planificar de manera realista. Això és clau perquè ajuda a mantenir els peus a terra i evita la frustració.

3. Permet assolir el màxim potencial

Amb l’ajuda dels coaches, els esportistes desenvolupen recursos, competències i habilitats que permeten maximitzar el seu rendiment i el seu potencial. El coaching fa que els esportistes arribin més lluny al ajudar-los a eliminar les barreres mentals.

4. Ajuda a superar creences limitants

Les creences limitants actuen com a barrera per assolir el potencial que un esportista posseeix, ja que la ment pot ser el nostre pitjor enemic si no som conscients de com aquests pensaments negatius ens afecten.

El coach esportiu ofereix al coachee tècniques i recursos que s’orienten a potenciar el talent en la seva màxima expressió. Dit d’una altra manera, el coaching esportiu permet identificar les febleses, però també responsabilitzar-se del canvi i passar a l’acció per superar qualsevol obstacle.

5. Afavoreix la gestió de les emocions

Les emocions poden afavorir o entorpir el rendiment esportiu. Gràcies al coaching, els esportistes són capaços de conèixer i regular els seus propis sentiments, emocions, creences, judicis i estratègies d’afrontament. Una cosa que, sens dubte, permet obtenir millors resultats.

6. Augmenta la motivació

El coaching esportiu és clau per realitzar planificacions i marcar objectius realistes, però també per mantenir-se en el moment present i obtenir feedback sobre com ens estem comportant. El coaching és motivador perquè la persona descobreix les seves pròpies motivacions i aconsegueix una major capacitat de repte i ambició.

7. Augmenta la concentració i major rendiment

Mantenir-se en el moment present i adquirir un nivell alt de consciència també afavoreix la concentració i augmenta el rendiment.

A més, ja que el coaching permet que els esportistes connectin amb si mateixos en l’aquí i ara, de manera que arribin a l’estat en què el nivell de dificultat de la tasca i la motivació necessària per dur-la a terme es mantinguin en un equilibri gairebé perfecte . S’afavoreix el que es coneix com a “estat de flow”.

8. Redueix la frustració

Les metes realistes i els objectius ben planificats ajuden a mantenir una autoestima alta, ja que les persones no viuen a les expectatives irracionals i es frustren menys. El coaching estableix plans d’acció a mig i llarg termini, per la qual cosa és beneficiós per anar pas a pas i viure en l’aquí i l’ara.

9. Potència el lideratge

El coaching dóna poder als esportistes, que se senten responsables de les seves pròpies accions gràcies a aquesta metodologia. Els esportistes tenen major capacitat d’aprenentatge, poder de decisió i adquireixen una mentalitat positiva davant del canvi.

10. Millora la cohesió grupal

El coaching pot realitzar-se de manera individual; però, i especialment en el món de l’esport, es poden dur a terme sessions de coaching grupal o coaching d’equips. Quan un grup se sent unit i persegueix un objectiu comú, és fàcil que rendeixi a un gran nivell. El coaching augmenta el sentiment de pertinença, disciplina i millora les relacions dins de l’equip.

 

Article de Juan Armando Corbin per PsicologiayMente traduit per Coach.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *