Categories
Sin categorizar

El coach, quan recórrer a ell i per a què?

Durant els anys 80, alguns entrenadors esportius en Estats Units es van fer famosos pels seus mètodes de treball. Al marge de la disciplina, el realment cridaner van ser els resultats que obtenien els esportistes, alguns dels quals es van alçar amb els premis en els esdeveniments més importants del món.

L’èxit d’aquests «coach», que en espanyol és entrenador, es basava en un fort treball de motivació i autoconeixement, aconseguint que cada esportista potenciés al màxim les habilitats necessàries per augmentar el seu nivell de competició.

Aquest fet va cridar poderosament l’atenció de professionals de diferents sectors del coneixement, com la psicologia, l’educació i l’emprenedoria comercial, els qui es van proposar adaptar aquest mètode a cada àrea.

Va ser així com va sorgir el que ara coneixem com «coaching», una pràctica orientada a millorar l’acompliment personal en qualsevol àmbit. Encara que en principi va tenir un enfocament merament psicològic, amb el pas del temps ha quedat clar que es tracta d’una eina aplicable a diversos assumptes i circumstàncies.

 

Coach personal. Com saber si necessito un?

 

El coaching personal és la modalitat de coaching més estesa. El seu objecte d’estudi és la persona com a tal, les seves emocions i sentiments, i de la mateixa manera que en els esports individuals, planteja una relació directa entre el coach i el client que el contracta. Aquesta relació és dialèctica i basada en la retroalimentació.

Això no vol dir que s’hagi de recórrer a un coach només quan s’enfrontin problemes personals o anímics. El coach és sobretot un facilitador que pot estar present en processos familiars, afectius, professionals o laborals.

Per tenir més claredat sobre aquest assumpte, donem una ullada a les principals causes per les quals es recorre a un procés de coaching personal:

  • Quan es vol emprendre un projecte empresarial. Un bon nombre d’emprenedors busquen suport i assessoria abans de tirar endavant el seu projecte d’empresa. Aquest coaching sol ser especialitzat.
  • Quan s’està davant situacions de canvi. Algunes persones ignoren com enfrontar-se a situacions com la pèrdua d’una feina, un trasllat, un divorci o una separació.
  • Quan es busca claredat dels objectius professionals. El coaching personal també serveix perquè els professionals clarifiquin les seves metes i duguin a terme accions concretes per assolir-les.
  • Quan calgui motivació. Sigui per la raó que sigui, les persones no sempre tenen la motivació suficient per assolir els seus objectius. El coaching personal busca tornar la confiança i la seguretat de cada persona, dos dels elements que alimenten la motivació.
  • Quan es volen potenciar habilitats o talents. Quantes persones saben que tenen una habilitat concreta però, al mateix temps, ignoren com dur-la a la pràctica? El coach ajuda a trobar mecanismes per a això, així com per descobrir altres facultats que no han sortit a la llum.
  • Quan es vol eliminar patrons negatius. El pessimisme, la manca de confiança, l’apatia, la por als canvis i l’escassa flexibilitat són aspectes que obstaculitzen la consecució d’objectius. La tasca del coach en aquest sentit és eliminar aquestes barreres i aconseguir que el client sigui conscient de la importància de revertir aquests pensaments.

Qualsevol d’aquestes raons són suficients perquè recorris al coaching personal com a eina de suport. Recorda que l’essència d’aquesta pràctica és la presència d’una mirada externa que t’ajudi a obtenir respostes sobre tu mateix.

 

Article de EAE traduit per Coach.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *